Nedärvning av Selkirk Rex-genen

Share

Text skriven av Nordic Selkirk Rex www.nordicselkirkrex.com

I den här texten kommer vi försöka förklara hur Selkirk Rex-genen nedärvs samt statistiska utfall mellan olika typer av föräldrapar. Det speciella med Selkirk Rex-genen är att bara en av föräldrarna behöver bära denna gen för att avkommor ska kunna bli lockiga.

Selkirk Rex-genen nedärvs autosomalt dominant, vilket innebär att genen inte är könsbunden (båda könen påverkas lika). Vidare innebär den dominanta genen att det kan födas både lockiga (curly) och rakhåriga (straight) avkommor beroende på hur föräldrarnas genuppsättning ser ut.

Det finns också genetiska laboratorier som kan berätta via DNA om katten bär enkel eller dubbel uppsättning av Selkirk Rex-genen. Exempelvis erbjuder amerikanska UC Davis ett DNA-test för Selkirk Rex päls, läs mer här. Förkortningen för genens namn är “SLK”.

Här försöker vi visa hur en autosomal nedärvning går till:

Anna Carlsson har illustrerat två exempel på hur Selkirk Rex-genen nedärvs. Du kan klicka på bilderna för att se dem större eller för att spara hem dem.


Exempel 1: Homozygot katt paras med katt utan Selkirk Rex-genen. Utfallet blir 100% lockiga avkommor (statistiskt).


Exempel 2: Heterozygot katt paras med katt utan Selkirk Rex-genen. Utfallet blir 50% lockiga avkommor (statistiskt).


Längre ned i texten har vi sammanställt statistiska utfall mellan katter med några olika genuppsättningar. 

Homozygot – dubbel uppsättning av samma genvariant

Det är vanligt att det finns katter med dubbel uppsättning av Selkirk-genen (“homozygot“), vilket kort sagt innebär att de har två likadana kopior av samma genvariant. Dessa katter med dubbel uppsättning av genen brukar man kortfattat kalla “homozygota katter” eller ibland för “zygot”/”zygoter”. I Selkirk Rex-sammanhang syftar man alltid på genen för pälsen, men det finns också många andra anlag som katter kan bära i dubbel uppsättning (såsom vitfläcks- och agoutianlag för att nämna några).

Homozygoter brukar få styvare lockar än katter med enkel genuppsättning, samt att de i många fall tappar pälsen när de är små kattungar. Pälsen växer sedan ut igen under kattungetiden, men många uppfödare brukar se detta som ett säkert tecken på att kattungen bär dubbla anlag för Selkirk Rex-genen. Detta kan man givetvis dubbelkolla senare via DNA-labb som erbjuder tjänsten (se högre upp i texten).

Titta lite längre ned i den här texten för att se de statistiska utfallen om en homozygot används i avel.

Heterozygot – enkel uppsättning av genvarianten

Det absolut vanligaste är att katterna har en enkel uppsättning av Selkirk Rex-genen (“heterozygot“), kort sagt innebär det att katten har en kopia av genen som ger den lockiga pälsstrukturen och en annan kopia av en gen som ger släthårig/rak pälsstruktur.

Heterozygoter brukar få större lockar som är mjukare (och “lösare”) i strukturen. I många fall syns då lockarna lite mindre på korthåriga Selkirk Rex än på de långhåriga.

Titta lite längre ned för att se de statistiska utfallen om en heterozygot används i avel.

Statistiska utfall för nedärvningen av Selkirk Rex-genen

När en av föräldrarna är homozygot blir alltid avkommorna lockiga.

Homozygot + homozygot =
100% homozygot

Homozygot + heterozygot =
50% homozygot, 50% heterozygot 

Homozygot + straight =
100% heterozygot

När en eller båda av föräldrarna är heterozygot kan avkommorna bli lockiga eller straight (rakhåriga).

Heterozygot + homozygot =
50% homozygot, 50% heterozygot

Heterozygot + heterozygot =
25% homozygot, 50% heterozygot, 25% straight. 

Heterozygot + straight =
50% heterozygot, 50% straight

Hoppas att  du tycker att den här artikeln var hjälpsam och/eller informativ! 

Emma Carlsson

Emma Carlsson

Emma är sedan flera år tillbaka mycket engagerad i rasen & har innan projektet Selkirk Rex-gruppen suttit på flera styrelseposter i en av rasringarna. Sedan 2014 är Emma en registrerad uppfödare i WCF med stamnamnet Emenheim. Korthåren är den variant som ligger henne varmast om hjärtat.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *