Selkirk Rex: en introduktion

Share

Text skriven av Nordic Selkirk Rex www.nordicselkirkrex.com

Den drömlika rasen från USA

Selkirk Rex är en lockig kattras med ursprung från USA. 1987 upptäcktes den naturliga mutationen hos en amerikansk katt: Miss DePesto of NoFace. Den honan har sedan lagt grunden för Selkirkarna via uppfödaren Jeri Newman (NoFace).

Kärvänliga, nyfikna & fulla av bus

Rasen är idag godkänd inom de flesta kattförbund i världen, just nu är den preliminärt godkänd inom Sveriges största kattförbund SVERAK. Den är känd för att vara kärvänlig, nyfiken och full av bus. Rasen finns i två pälsvarianter: kort- och långhår. Korthåren har oftast mindre definierade lockar än långhåren.

Boucles Banana Dream, homozygot Selkirk Rex korthår. Foto Päivi Palokangas.

Hur började det?

Runt 1987: Miss DePesto (även känd som Pest) var den enda i en kull av sex kattungar som hade “annorlunda” päls. Pests mamma var en långhårig huskatt (sköldpaddsfärgad vitfläck) med vågig underpäls från Sheridan, Montana. Den genetikintresserade perseruppfödaren Jeri Newman tog över Pest & påbörjade arbetet med vad som skulle bli rasen Selkirk Rex.
För att få till rundare huvudformer, öppnare uttryck och kraftigare kropp fanns några bra val av raser för utparning: Perser, Exotic, Brittiskt korthår och Amerikanskt korthår. När detta var bestämt parades Pest med Perserhanen CH Photofinish of Deekay år 1988.

“För att få till rundare huvudformer, öppnare uttryck och kraftigare kropp fanns några bra val av raser för utparning: Perser, Exotic, Brittiskt korthår och Amerikanskt korthår.”

Kullen mellan Miss DePesto of NoFace och CH Photofinish of Deekay resulterade i 6 kattungar: 3 lockiga och 3 rakhåriga. Genom detta konstaterades att denna rex-gen var dominant. Den mest kända katten ur denna kombination är NoFace Oscar Kowalski, som blev betydande för rasens uppbyggnad och ligger bakom de flesta Selkirks.

Selkirk Rex och Sverige

Sedan 2005 har Selkirken funnits i Sverige och har sedan dess etablerat sig långsamt men säkert i landet. Idag finns det en handfull uppfödare som föder upp rasen och katterna väcker stor uppmärksamhet när de visas upp på utställningar.

De första svenska sellisarna:

Vill du veta mer?

Läs gärna våra artiklar!

Emma Carlsson

Emma Carlsson

Emma är sedan flera år tillbaka mycket engagerad i rasen & har innan projektet Selkirk Rex-gruppen suttit på flera styrelseposter i en av rasringarna. Sedan 2014 är Emma en registrerad uppfödare i WCF med stamnamnet Emenheim. Korthåren är den variant som ligger henne varmast om hjärtat.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *