Straight eller curly kattunge? Såhär ser du skillnaden

Share

Text skriven av Nordic Selkirk Rex www.nordicselkirkrex.com

När det kommer till att bedöma vad för hårlag ens kattungar har så kan detta ibland vara lättare sagt än gjort. Skillnaden är mycket enklare att se på äldre individer, men vad hjälper det i tider då det är dags att beställa stamtavlor till exempel. Päivi Palokangas har ett tips som underlättar bedömningen på små kattungar. 

I gruppen Selkirk Rex-snack på Facebook skrev Päivi såhär:

“Nu vet jag inte hur många uppfödare som är med här men..
En släthårig Selkirk ska (inom FIFé iaf) alltid registreras med färgkod 84, ex SRS n 84.
Är man osäker på pälsen så är morrhåren ett väldigt säkert tecken 🙂Långa, raka morrhår = släthårigt utfall.”

I korta drag så kan man alltså ta hjälp av ifall kattungen har brutna eller lockiga morrhår, eller om den har raka, långa morrhår. En vuxen Selkirk Rex med lockar har sällan speciellt mycket morrhår att tala om, och de som finns är generellt sett brutna eller lockade. 

Färgkoden (EMS) 84 används i FIFe för att berätta att Selkirk Rex (eller La Perm, dessa är de enda raserna som får använda denna kod) är rakpälsade. Om en Selkirk är lockig använder man alltså ingen tilläggskod.

Tack för tipset, Päivi. Det kommer vi ha nytta av!

Selkirk Straight – rak päls & raka morrhår

Selkirk Rex – lockig päls & lockiga eller brutna morrhår

Emma Carlsson

Emma Carlsson

Emma är sedan flera år tillbaka mycket engagerad i rasen & har innan projektet Selkirk Rex-gruppen suttit på flera styrelseposter i en av rasringarna. Sedan 2014 är Emma en registrerad uppfödare i WCF med stamnamnet Emenheim. Korthåren är den variant som ligger henne varmast om hjärtat.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *