De homozygota sellisarna

Share

Text skriven av Emma Carlsson www.emenheim.se

Om man gillar lockar är det givet att man tittar en extra gång efter en homozygot Selkirk Rex. De har nämligen den mest extrema, lockiga pälsen av de varianter som finns. Även huvud och öronform kan skilja sig från heterozygoterna och straightarna.

Homozygoterna är otroligt värdefulla i aveln, eftersom alla deras avkommor blir lockiga. För utställning är det istället heterozygoterna som följer rasstandarden bäst.*

Om du vill veta mer om generna som styr pälsanlaget, kika då in på denna artikel.

*Domare brukar premiera extrema lockar över rasstandarden, därför kan homozygoterna ändå passa mycket bra för utställning.

Huvudformen

En skillnad som kan vara mycket märkbar mellan homozygota och heterozygota Selkirk Rex är huvudformen. Man brukar säga att homozygoterna har större öron och lite mer triangulära huvuden.

Med tiden har detta kommit att ändras och kullarna är mer jämna nu än de var tidigare. Rasen har trots allt funnits sedan 1987 (om man räknar med Miss DePesto) och på den tiden har rasen också blivit jämnare utseendemässigt.

Hjälp – katten tappar päls?!

Selkirk Rex lockar styrs av hormoner och årstider. Därför kan det hända att din Selkirk Rex har mer eller mindre lockar (och päls) i perioder. Många homozygota sellis-ungar föds med päls som de sedan tappar efter ett par dagar och är sedan i princip nakna i ett par veckor. Sedan börjar pälsen växa ut igen.

Här nedanför kan ni se ett exempel på en kattunge som tappade väldigt mycket av sin päls. Efter ett par månader har pälsen växt ut igen.

Ungkatt som tappar päls

Även om det inte finns någon forskning på ämnet vittnar många ägare om att deras homozygota Selkirk Rexar plötsligt börjar tappar päls på vissa områden på kroppen. Ett sådant vanligt ställe är “kragen”. Katten kan då likna en gam eller plockad kyckling och som ägare blir man såklart orolig. Det är varken ovanligt eller konstigt om man börjar fundera ifall allergier kan vara boven.

Det kan vara bra att känna till att det finns vissa individer som tappar sin päls, medan andra aldrig gör det. Det går inte att avgöra när de är kattungar, utan det visar sig oftast när de är omkring ett år gamla. Det är nämligen då pälsbytet från kattungepäls till vuxenpäls sker.

En del kattungar som varit nakna efter födseln tappar aldrig pälsen så extremt igen. Medan vissa som aldrig tappade pälsen som unge, sedan gör det ungefär en gång per år.

Det är heller inte ovanligt att en homozygot Selkirk Rex är lite mer “tunnhårig” bakpå öronen.

Personlig reflektion

En personlig teori som jag (Emma) har om “pälslösheten” är att de homozygota sellisarnas päls är “sprödare” än de andra varianternas. Bland annat tycker jag att fler homozygoter har mindre ögonbryn och morrhår. Jag funderar helt enkelt över om en dubbel uppsättning av genen som ger lockar ger känsligare pälsstrån.

Vad tror du?

Fetare päls

Det verkar också som att de homozygota katterna har fetare päls än de andra varianterna. Pälsen kan kännas “fet” när man tar på den. Troligtvis utsöndrar homozygoterna mer sebum i sin päls. Som med allt annat kan detta variera mer eller mindre mellan individer.

Använd inte diskmedel i pälsen

Om du vill rengöra pälsen, se då till att använda produkter avsedda för djur. Trots att det kan vara irriterande för huden rekommenderas diskmedel ganska ofta, eftersom det effektivt tar bort fett från pälsen. Till exempel vid fetsvans (stud tail).

Ingen människa skulle använda Yes handdiskmedel i sitt eget hår, oavsett hur fett det är. Istället skulle man schamponera flera gånger med ett schampo avsett för just håret. Samma metod rekommenderar vi även till katterna.

Baksidan från Yes-diskmedelsflaska. “Fairy” är en motsvarighet till Yes utomlands.

Produkttips: Schampo för feta pälsar

Anju Beauté Degrease Schampo är ett schampo som är speciellt utvecklat för fet päls och ska inte irritera huden. Länk till återförsäljare.

Öronvax

Många homozyoter verkar även ha mycket mer öronvax. Så pass att det kan misstas för skabb. Skabb ser ungefär ut som kaffesump, är det bara “vaxigt” kan man nog utesluta det. Om du är osäker kan man ta prov hos veterinär. Läs mer om skabb här.

När du rengör kattens öron från vaxet måste du vara noga med att använda rätt medel. Du ska inte heller försöka tvätta för långt in i örat – då finns en risk att du gör illa katten. Läs mer här om hur du rengör öron på en katt.

Tillägg:
Päivi Palokangas (som har fött upp Selkirk Rex sedan 2011) har en teori om varför just homozygoterna har mer öronvax:

Päivis kommentar på denna artikel.

Notera:

Som ägare är det ditt ansvar att undersöka att ditt djur inte är sjukt. Att tappa päls kan bero på sellisens pälsanlag, men det måste inte göra det. Är du orolig att det är något fel på din katt måste du ta den till veterinären, för att utesluta sjukdom.

Texten på den här sidan kan endast ge en förklaring till fenomenet först efter att annat har uteslutits.

Emma Carlsson

Emma Carlsson

Emma är sedan flera år tillbaka mycket engagerad i rasen & har innan projektet Selkirk Rex-gruppen suttit på flera styrelseposter i en av rasringarna. Sedan 2014 är Emma en registrerad uppfödare i WCF med stamnamnet Emenheim. Korthåren är den variant som ligger henne varmast om hjärtat.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *