Länkar

Index

Oavsett om du är ny eller gammal i rasen finns det alltid mer att lära. Här samlar Team Selkirk Rex länkar som kan vara bra att ha. Titta gärna in här fler gånger då informationen fylls på löpande.

Förbund

Registrerade uppfödare är anslutna till förbund eller independentklubbar. I Norden är dessa förbund vanligast. Enskilda personer kan också vara medlem i förbunden (via sina kattklubbar) och kan då t.ex. delta på utställningar.

FIFe – Fédération Internationale Féline

Det absolut största internationella kattförbundet i Norden. Under FIFe finns nationella kattförbund. T.ex. SVERAK, Felis Danica, Suomen Kissaliitto och NRR.

CFA – Cat Fanciers’ Association

I Norden är inte CFA speciellt stort men bör trots det representeras. Organisationen är desto större i USA. CFA var det första förbundet som godkände Selkirk Rex som ras på 90-talet.

TICA – The International Cat Association

Det finns ett par aktiva klubbar i Norden (då kanske främst i Danmark). TICA är också vanligare i USA, men förekommer i Europa med.

WCF – World Cat Federation

WCF är det näst vanligaste internationella kattförbundet i Norden, men är avsevärt mycket mindre. Till WCF är klubbarna direkt anslutna och har inget nationellt kattförbund som “mellanhand”. WCF är vanligt i Europa och i öst.
WCF Nordic är ett slags samarbete mellan de anslutna klubbarna i Norden.

Laboratorium

Ibland kan man behöva ta hjälp av labb för att få svar på något. Team Selkirk Rex länkar här till labb som är väl ansedda och som ofta används inom kattvärlden.

DNA-tester

Med hjälp av DNA kan man kontrollera allt från färganlag till gener kopplade till sjukdomar.

Veterinärmedicin

Ibland behöver man kontrollera t.ex. om katter har blivit värdar för tarmparasiter eller annan ohyra/sjukdom. I Sverige kan man då vända sig till SVA.
Tips om var man vänder sig i Nordens övriga länder mottages tacksamt.

Kattorganisationer

Det finns många organisationer i världen som verkar för en ökad status för katter som sällskapsdjur. Vi kommer att länka till ett par av dem här.

PawPeds

En fristående organisation som till stor del består av databaser över kattraser. Där hittar man bl.a. stamtavlor, hälsoprogram, hälsoresultat m.m. PawPeds anordnar även populära utbildningar via “PawAcademy”.

Messybeast

Messybeast är egentligen inte en organisation, men en spännande hemsida. Personen som driver denna sida skriver mycket om katter i allmänhet. Det finns även mycket skrivet om färganlag. Man måste dock komma ihåg att alltid vara källkritisk.