Olika lockiga pälsar

Text skriven av Emma Carlsson www.emenheim.se

heterozygot selkirk rex utställning

Vad som är lite extra roligt med Selkirk Rex som ras är att det finns en stor variation i hur pälsarna ser ut. Det finns nämligen ett flertal faktorer som påverkar pälsens utseende! I den här texten går vi igenom en del av dessa.

Sex olika pälstyper

En “sellis” finns i två olika hårlag: kort- & långhår och (som jag skulle vilja beskriva det) tre olika pälstyper: homozygot, heterozygot och rak päls. Detta beror på att anlaget som ger lockig päls nedärvs dominant. Vilket innebär att två lockiga föräldrar kan få en avkomma med rak päls, dessa kallas för Selkirk Straight.

Homozygot – Dubbelt anlag av genen som ger lockig päls
Heterozygot – Enkelt anlag av genen som ger lockig päls
Straight – Inget anlag av genen som ger lockig päls

Selkirk Straight

Ett perfekt alternativ för den som önskar en Selkirk Rex temperament men inte pälsen eller pälsvården som hos en rex. En Selkirk Straight har inte ett enda lockigt pälsstrå och morrhåren är raka. Läs gärna denna artikel om skillnaden mellan en Selkirk Rex och en Selkirk Straight.

En Selkirk Straight är inte godkänd att ställas ut, men är tillåten i aveln i kombination med en Selkirk Rex. I denna artikel finns tips på hur du vet om din Selkirk är lockig eller straight.

Rätt pälslängd för dig

Selkirk Rex är en ras som kräver regelbunden pälsvård och då i synnerhet långhåren. För en person som är ovan eller saknar intresset att kamma igenom sin katt etc rekommenderar jag att köpa ett korthår.
Givetvis är behovet av pälsvård individuellt. Vissa individer klarar sig nästan helt utan assistans av sin ägare medan andra får tovor nästan omgående. Detta är svårt att avgöra på förhand när man köper kattunge, eftersom “vuxenpälsen” kommer när katten är omkring 1 år gammal.

Välj därför ett hårlag du vet att du kommer att orka med, både för din egen och för kattens skull. En katt kan leva i upp till 25 år och pälsen ska tas om hand under hela kattens liv.
Tyvärr finns det många rykten om denna ras. Utöver påståendet att rasen ska vara allergivänlig sägs det även att man pälsen är lättskött. Det är som sagt helt individuellt hos katten och ingenting man kan ta för givet.

Läs även…

[recent_post_slider design=”design-4″ category=”18″]