Om Selkirk Rex

Text skriven av Emma Carlsson www.emenheim.se

Rasen upptäcktes 1987 i USA (Sheridan, Montana), där man fann en honkatt som genom en naturlig mutation hade fått vågig päls. Hon kom att hamna hos Perser-uppfödaren Jeri Newman (med stamnamnet NoFace). Miss DePesto of NoFace eller “Pest” som hon också kallades till vardags, var en korthårig blåsköldpadda med vitt och var enligt Newman väldigt påhittig, aktiv och krävande efter uppmärksamhet. Newman beskrev Pest som en katt med ett Devon Rex-huvud och en Chartreux-kropp. Hon hade alltså lite utav ett triangulärt huvud med vinklar och en mediumstor kropp med ben av en spädare modell.

Newman födde som sagt upp Perserkatter och var mycket genetikintresserad. För att fastställa genetiken bakom det nya anlaget parade hon Pest med sin svarta Perserhane CH PhotoFinish of Deekay. I kullen föddes sex kattungar varav tre med rak päls och tre med lockig. Denna fördelning bevisade att anlaget/genen var dominant och man kunde därför helt utesluta ett släktskap med Cornish Rex eller Devon Rex, eftersom att deras gener för lockar nedärvs recessivt.

Från början misstänkte man att det kunde förekomma ett släktskap med American Wirehair. Men på grund av att Wirehair-genen verkar vara en inkomplett dominant gen kunde man snabbt utesluta den teorin.

Pest & Oscar

Ett år senare (1989) paras Pest med Oscar Kowalski of NoFace, alltså en av kattungarna från den första kullen. Oscar ligger bakom de flesta av Selkirk Rex-linjerna idag. Pest parades totalt fem gånger och två av dessa gånger var med Oscar.
I februari 1990 föds NoFace Grace Slick efter Pest och Oscar. En blå colorpoint med vitt korthårig hona och hon blir den första sellisen i Europa, när hon importeras till Schweiz senare samma år.

Rasens godkännande

Det dröjde ytterligare några år innan rasen blev godkänd i ett förbund. Kattförbundet TICA var först med detta i juni 1994. och av de större kattförbunden var FIFe* sist med att godkänna rasen, vilket dröjde så länge som fram till år 2017.

* som SVERAK tillhör

En kompakt rex

Newman ville få fram en katt med en robustare kropp och ett rundare huvud, därför använde man i början kattraserna Perser, Exotic, Brittiskt Korthår och Amerikanskt Korthår för att lägga en ordentlig grund för rasen Selkirk Rex. Idag har man dock helt tagit bort Amerikanskt Korthår som utparningsras.

Selkirk – person eller plats?

Var namnet “Selkirk” kommer från råder det delade meningar om – en version säger att rasen är döpt efter Newmans styvfar och att då Sellisen är den enda rasen som är uppkallad efter en person. En annan version säger att den istället är uppkallad efter en bergskedja och därmed området Pest hittades i (likt namnen för Devon & Cornish Rex).