Statistik: registrerade kattungar

Det måhända att ordet “statistik” känns lite torrt – speciellt i denna kontext med gulliga och härliga Selkirk Rex-katter. Men trots detta är det nog kanske den här sidan som egentligen säger mest om sellisen som ras, eller hur?

Här visas registreringsstatistiken på kattungar födda mellan åren 2006-2017. Anledningen till att vi börjar kontrollera statistiken först 2006 är för att det är då den första svenska Selkirk Rex-kullen föds. Läs mer om Selkirk Rex ursprung här.

Vi har hämtat data från dessa stamböcker:

  • Sveriges Kattklubbars Riksförbund/SVERAK (FIFe)
  • Sveriges Nya Raskattförening/SNRF (WCF)

Som vi kan se var den stora “babyboomen” år 2007 – hela 37 kattungar registrerades! Inget annat år har sedan dess kommit i närheten av att registrera så många avkommor. Tyvärr får vi inte riktigt hela bilden här – för vi har t.ex. endast 1 av Sveriges WCF-klubbar representerade. Kattungar har även registrerats i andra förbund som t.ex. TICA, men där har vi inte heller statistik.

Det hade såklart varit intressant att se hur många importer som har genomförts sedan 2005 (då de första sellisarna kom till Sverige). Men det kräver nog en ganska omfattande efterforskning.

Är du intresserad av att ta fram den typen av data är det mer än välkommet. Hör av dig till emma@emenheim.se för att få datat publicerat här. 😊