Rasbeskrivning

Text skriven av Emma Carlsson www.emenheim.se

Kattrasen Selkirk Rex är för dig som gillar en semi-aktiv och kontaktsökande katt som också underhåller sig bra på egen hand. Rasen är ännu inte så vanlig i Sverige, i snitt föds ungefär 18 kattungar per år (räknat på både lång- och korthår) och det finns ca 15 uppfödare över hela landet.

Denna ras passar för dem som tilltalas av raser som t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Helig Birma, Ragdoll, Perser & Exotic.

Rex – inte allergivänlig per automatik

Det finns idag ett flertal lockiga kattraser, de mest välkända vi har är bl.a. Cornish Rex och Devon Rex. Båda dessa raser har en mjuk päls, men där Devon har rufsig kort päls och en bastant kropp har Cornish “tvättbrädelockar” och en muskulös och slank kroppsbyggnad. Cornish & Devon brukar många som är känsliga (allergiska) mot katt tåla ganska bra och därför har de utvecklat ett rykte om sig att vara allergivänliga. På grund av detta associeras ordet “Rex” att en ras är allergivänlig – men tyvärr stämmer inte det.

Rex används endast för att markera att pälsen är lockig, en benämning man först ska ha använt på kaniner. Idag hittar man det på t.ex. kaniner, katter, möss, råttor etc. Vad man är allergisk eller känslig mot är dock högst individuellt och skiftar också mellan olika kattindivider.

Personlighet

Selkirk Rex är en kärleksfull, lekfull och nyfiken ras. De är intelligenta, kluriga och lättsamma. Mest av allt tycker de om att umgås med sina ägare eller andra katter och föredrar att inte lämnas ensamma. De gillar att vara nära sina ägare, men inte alla är knäkatter. Rasen passar utmärkt som en familjekatt.

Rasen har stora likheter t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Perser och Exotic, vilket inte är så underligt med tanke på att Sellisen är nära besläktade med dessa raser.

Utseende

Först och främst är de bastanta och stora katter, kroppen ska vara robust och kännas oväntat tung när man lyfter dem. Rasen beskrivs som medium till stor. Vikten ska vara i harmoni med kroppsstorleken och kan variera mellan ca 3,5-6 kilo, hanarna är något större. Rasen utvecklas långsamt och det tar mellan två till tre år innan de är helt färdigvuxna och pälsen är färdigutvecklad.

Rundade former är återkommande på allt inom rasen: huvudet, kroppen, tassarna etc. Även öronen ska ha rundade tippar. Ögonformen beskrivs som ”open and sweet” (källa).

Pälsen är tät och fluffig, på korthåren är den virvlig & plyschig och på långhåren mjuk & i lösa lockar. Allt på sellisen är lockigt – till och med morrhåren! Läs gärna vidare om de olika pälstyperna här.

Lockarna i pälsen verkar påverkas av hormoner, kattungar & fertila katter kan därför i perioder ha en relativt rak päls över kroppen. Lockigheten utvecklas till omkring två-tre års ålder, kastrater brukar få bättre lockar.

Selkirk Rex är godkänd i alla färger.